Decalogul unui parior si ce inseamna sa pariezi responsabil

Pariurile sportive sunt sau, cel putin, ar trebui sa fie privite in primul si in primul rand ca un joc, o modalitate distractiva de a petrece timpul liber sau, cel mult, un mod de a-ti testa anumite cunostiinte din domeniul sportiv.

Cu toate acestea, foarte multi pariori, mai mult sau mai putin "profesionisti", iau foarte in serios pariurile si fac din acestea mai mult chiar decat o ocupatie. Pariurile sunt pentru unii un mod viata sau, in cazuri extreme, o obsesie, in aceste cazuri existand pericolul aparitiei dependentei si a iresponsabilitatii.

Ce inseamna sa joci responsabil? Desi nu avem o definitie academica, jocul responsabil presupune sa tii cont de anumite reguli atunci cand pariezi si sa te incadrezi in niste limite. Aceste reguli si limite sunt flexibile de la om la om si variabile, dar odata definite pentru o persoana, trebuie batute in cuie si respectate cu sfintenie, altfel dependenta si iresponsabilitatea sunt la doar un pas.

Fie ca esti incepator sau "expert", amator sau "profesionist", parior de week-end sau de fiecare zi, poti sa incepi sa fii responsabil sau sa faci un pas extrem de important spre responsabilitate urmand "decalogul" de mai jos:

1. Nu-ti neglija munca sau studiile pentru pariuri!
2. Nu uita de familie si prieteni si nu-i da pe acestia la o parte pentru a mai pune un pariu!
3. Pariaza numai atatia bani cat iti permiti si nu paria niciodata bani imprumutati sau de care depinde existenta sau nivelul tau de trai!
4. Stabileste-ti o durata de timp zilnica si/sau saptamanala in care sa pariezi si nu te abate de la aceasta limita, chiar daca ti se pare ca ai putea "da lovitura"!
5. La inceputul fiecarei saptamani sau luni, creioneaza-ti un buget maxim pe care sa-l joci la pariuri si nu te abate de la acest buget chiar daca se intampla sa castigi mai mult decat pierzi.
6. Daca ai avut o perioada mai lunga de castig, foloseste o parte din profituri si pentru altceva decat pariuri.
7. Cand simti ca-ti pierzi rabdarea si ca nu mai gandesti lucid inainte de a paria, ia o pauza si revino apoi la "masa de joc".
8. Nu lasa pariurile sa te controleze, ci controleaza tu pariurile, amintindu-ti din cand in cand ca acestea sunt doar un hobby si un mod placut de a-ti petrece o parte a timpului liber.
9. Accepta atat castigurile, cat si pierderile ca parte din joc si incearca sa te detasezi putin de echipele si evenimentele pe care pariezi.
10. Nu paria din alte motive decat distractia si dorinta de a-ti petrece intr-un mod placut timpul liber. Nu paria pentru a uita de o dezamagire profesionala sau emotionala, nu paria atunci cand esti nervos, deprimat sau cand ai o suferinta de ordin fizic!
 

Cum spuneam, limitele si regulile particulare pot diferi de la om la om, dar cele zece reguli generale de mai sus trebuie respectate de orice parior care doreste sa nu-si piarda mintile, controlul si foarte multi bani din aceasta activitate. Mult succes si aveti grija de voi!